Jdi na obsah Jdi na menu
 


<bgsound src= loop="1">
Počátky létání se ve Frýdku - Místku se datují založením Masarykovy letecké ligy. První letecký den za účasti vojenského letectva, se uskutečnil již v roce 1928. Létalo se na tehdejších obecních pastviskách pod Štandlem ve Sviadnově. V té době se nadšenci létání vznášeli k nebi na větroních jejichž start se prováděl gumovým lanem.
V té době se také mezi mládeží z okolí velmi hojně modelařilo
Na pokraji vzletové plochy byly postaveny hangáry. První motorové letadlo patřící na toto letiště se objevilo v roce 1938, bylo to AERO A 11
Válečné období let 1939 - 1945 však znamenalo zrušení letiště a němci dokonce rozebrali a odvezli hangáry
Po válce se provoz na letišti obnovil po ustavující schůzi Pobeskydského aeroklubu v roce 1947
Výcvik pilotů se prováděl především na větroních HONZA Z 23 a KRAJÁNEK Z 24 a motorovém PIPER CUB, později i na Z-281
V roce 1950 byl provoz letiště zrušen z důvodu výstavby vedení vysokého napětí pro průmyslovou oblast na okraji Frýdku - Místku

Nový letecký areál vznikl v padesátých létech na opačném konci města v Místku - Bahně. Svépomocí pilotů, modelářů a ostatních nadšenců byl vybudován nový hangár pro větroně i motorová letadla. Letecká činnost se znovu začala rozvíjet na plné obrátky. Na novém letišti prošlo výcvikem a naučilo se létat na 400 nových pilotů, z nichž někteří létají dodnes v armádě nebo v civilním letectví.

ObrazekBohužel opět zasáhla ruka osudu a v roce 1961 byla činnost aeroklubu zrušena, protože se v těsné blízkosti letiště vybudovala raketová základna "na obranu socialismu". Letadla se rozptýlila do aeroklubů po okolí a zanedlouho byli z objektů letiště vyhnáni i modeláři, z nichž mnozí našli dobré podmínky v Modelářském klubu při ČSAD Frýdek-Místek.

Myšlenka na létání však žila dál a tak se v květnu roku 1997 především z iniciativy bývalých letců a nadšenců létání, Jana Jendřejase, Borise Menšíka a Jaroslava Muroně znovu ustanovil Pobeskydský aviatický klub Frýdek - Místek, jehož snahou bylo získat zpět plochu letiště a obnovit hangár k původnímu účelu. Plocha letiště byla celá léta, byť ve vlastnictví města, používána k zemědělské činnosti, ale obětavou prací členů nového klubu byly lány po kukuřici a řepce opět osety trávou, pečlivě srovnány stavební technikou i ručně. Jen původní hangár již nelze získat, neboť slouží jinému účelu a i přes sliby úředníků pozemkového fondu je téměř jisté, že nebude nic ani z dalšího pronájmu sousedních budov, které jsme si během posledních dvou let velmi pracně a nákladně na hangár přebudovali.

A tak to vypadá, že se ve Frýdku-Místku bude opět budovat a to už po několikáté na zelené louce (pro tento účel zakoupené našim největším sponzorem: Stavební firmou Muroň) nová základna pro aviatický klub i modeláře, kteří na místeckém letišti našli svůj nový domov.

Modelářská sekce při Pobeskydském aviatickém klubu, pod vedením v celé republice známého maketáře Jiřího Banaše ze Staříče, čítá několik desítek aktivních členů i hostujících modelářů z okolních klubů, kteří zde nalezli vynikající podmínky pro provozování svého koníčka.

Podrobný historický popis aviatické činnosti a sportovního létání ve Frýdku-Místku a okolí naleznete v našich KLUBOVÝCH PUBLIKACÍCH.